پرستاری: ویژگی های برنامه ریزی به روش هیوا:
دانشجویان گرامی، شاغلان محترم و عزیزان داوطلب شرکت در آزمون کارشناسی ارشد پرستاری:
این کتاب برنامه ریزی برای مطالعه و آمادگی کنکور کارشناسی ارشد پرستاری وزارت بهداشت تشریح شده است. این روش طی 15 سال گذشته در مورد تعداد زیادی از داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد وزارت بهداشت رشته پرستاری اجرا شده است و نتایج بسیار مطلوبی به دست آمده است. از آنجا که این روش کاملا ابداعی و منحصر به فرد است، از دست اندرکاران حیطه برنامه ریزی و مشاوره کنکوری در مقوله تحصیلات تکمیلی مصرانه درخواست می نمایم در صورت پذیرش و اجرای آن حتما به ذکر منبع و ماخذ آن بپردازند. این روش برنامه ریزی با آنچه در ذهن شماست و با روشهای مرسوم برنامه ریزی فردی تفاوتهای جدی و مهم دارد. پس از مطالعه آن در خواهید یافت که کاملا با عقل سلیم سازگار است. اصول روش برنامه ریزی ما با اصول شناخته شده روانشناسی یادگیری سازگار است.
ابتدا به ذکر ویژگیهای اصلی این روش برنامه ریزی میپردازیم و تفاوتهای آن را با سایر روشهای برنامه ریزی بر میشماریم.
پرستاری: ویژگی شماره یک برنامه ریزی به روش هیوا
توجه به گذشته!!
تعداد ارقام زمانی که شما در جدول برنامه ریزی ثبت خواهید کرد، عمدتا مربوط به فعالیتهای گذشته شماست. به ظاهر این اقدام خلاف عقل است. ممکن است بگویید برنامه ای که میریزم مربوط به آینده است، حال آنکه شما میگویید به گذشته توجه کنم؟؟؟؟
پاسخ: در ابتدا باید امکانات و توانایی های خود را ارزیابی نمایید تا بفهمید چه چیزی دارید و چه چیزی ندارید!
شما احتمالا تجربه برنامه ریزی را داشته اید. بگذارید سوالی بپرسم! چند ماه، چند هفته، چند روز و یا حتی چند ساعت به آن برنامه پایبند بوده اید؟
تجربیات من در کار با دانش آموزان و دانشجویان طی این 15 سال به من ثابت کرده است که احتمالا 10 درصد پایبند برنامه ریزی خودشان هستند، و بقیه پس از مدت کوتاهی مایوس می شوند و همان یک ذره انرژی ای که برای درس خواندن داشتند را هم از دست می دهند. دلیل آن خیلی ساده است چون این فرد به دانش خود، خانواده و اطرافیان جهت برنامه ریزی اکتفا کرده ولی چون اساس علمی نداشته است لذا قابلیت اجرایی نداشته و بعد از مدت کوتاهی لاجرم به شکست انجامیده است.
*چرا این برنامه ریزی که خود شما حتی با کمک اطرافیان موفق خود تنظیم میکیند اجرا نمی شود؟
خیلی ساده است این برنامه ای که خود شما تنظیم کرده اید براساس توانایی ها، قدرت و امکانات شما طراحی نشده است. مثلا در روش خودتان ساعت شروع درس خواندن را از 6 صبح شروع کرده اید، زمان نهار خوردن خود را 5/0 ساعت قرار داده اید، تا ساعت 2 شب برای خود تایم مطالعه قرار داده اید و جالب تر آنکه نوشته اید در حین کشیک باید 3 ساعت درس بخوانید و پس از کشیک شب یک ساعت استراحت کنید!!!!!
واقعا رسیدن به این شرایط آرمانی و در عین حال سخت تقریبا غیر ممکن است. شما با این انسان آرمانی خیلی تفاوت دارید. شما هرگز نمیتوانید به طور منظم و بدون وقفه درسها را یکی پس از دیگری بخوانید و نیاز به استراحت نداشته باشید و در عین حال تمرکز صد در صدی هم داشته باشید!
اشکال برنامه از پیش تعیین شده این است که بر اساس توانایی ها و امکانات شما طرح ریزی نشده است و کاملا غیر منطقی هستند.
همانطوری که شما هنگام خرید در فروشگاه بر اساس موجودی جیب تان خرید میکنید و چندین برابر آن موجودی را در سبد خرید قرار نمیدهید، و یا اینکه هنگام تجویز دارو برای مریض تان بر اساس وزن وی دارو را میکشید چون میدانید از حدی بیشتر نمی شود دارو به وی داد، حین مطالعه و برنامه ریزی هم نمیتوان آرمانی فکر کرد، مثلا بگوییم امروز 10 ساعت درس میخوانم بدون توجه به توان تان و میزان وقتی که می توانید بر اساس کشیک های تان برای مطالعه اختصاص دهید. لازم به ذکر است آیتم هایی مثل خستگی، کارهای منزل، تاهل و سایر مسایل شخصی دیگر را نیز به میزان وقت باقیمانده باید اضافه کنید.
حال یک سوال: با توجه به مشکلات مذکور آیا میتوانید پیش بینی کنید برای هفته آینده روزی چند ساعت میتوانید درس بخوانید؟
*مسلما پاسخ منفی خواهد بود به دلایلی که چندی پیش عرض کردم.
پس بهتر نیست ابتدا تواناییهای خودمان، زمانی که داریم، مشکلات کاری و شخصی خودمان را در یک کفه ترازو قرار دهیم و بر اساس داشته هایمان برنامه ریزی کنیم؟
با این روش نوینی که من پس از آزمون قریب به 15 سال، آن را بالاخره به رشته تحریر در آوردم شما هر هفته زمان ثبت شده خود را تعیین میکنید و هفته آینده بر اساس تواناییهای هفته گذشته خودتان سعی میکنید شرایط را بهبود ببخشید. در حقیقت با این روش شما هر هفته با خودتان رقابت میکنید و بر اساس یافته های هفته گذشته شرایط را برای هفته آتی بهبود می بخشید. یکی از مزیت های این روش برنامه ریزی آن است که مشکلات هفتگی خود را می توانید حین مطالعه بشناسید و آن را برای هفته بعد رفع نمایید.
نتیجه گیری: توجه به گذشته سه مزیت دارد:
- آگاهی از توان مطالعاتی (روزی چند باکس مطالعاتی میخوانید؟) (چند ساعت؟)
- افزایش انگیزه برای بهبود عملکرد بعدی (معمولا سعی میکنید در هفته بعد بیشتر یا عمیق تر مطالعه کنید)
- تشخیص بازده عملکرد مطالعاتی (در هر ساعت چقدر بازده داشته اید)
پرستاری: ویژگی شماره دوم برنامه ریزی به روش هیوا
برنامه ریزی هر کس با دیگری متفاوت است و مختص به او میباشد.
فی الواقع نمیتوان نسخه یکسانی برای همه پرستاران داوطلب آزمون کارشناسی ارشد نوشت. چرا که برخی دانشجو هستند و در حال تحصیل، برخی شیفت در گردش، برخی صبح کار ثابت و برخی عصر کار، تعدادی متاهل و تعدادی دارای شغل دوم و سایر دلایل تفاوت که بسیارند. البته ذکر این نکته مهم است که هر کدام از داوطلبان ابتدا باید مفاهیم درسی را به خوبی بیاموزند و منابع را به طور کامل مطالعه کرده، مطالب را تحلیل کنند و سپس از طریق تست زدن آن را برای خود جا بیاندازند. همه داوطلبان لازم است زحمت بسیار بکشند و هر چقدر هم خود را باهوش بدانند مطمئن باشند که بدون تلاش و زحمت به نتیجه مطلوب نخواهند رسید.
اما از اینها که بگذریم داوطلبان به دلایل مختلف با یکدیگر متفاوت هستند. از جمله اینکه هر کس در زمینه های بهره هوشی، پایه درسی، نقاط قوت و ضعف در دروس مختلف، اهداف آموزشی، عادت و روشهای مطالعه، محیط و شرایط زندگی و تحصیل و میزان اعتماد به نفس و خود باوری ,حجم کاری و تعداد شیفت هایش با دیگران متفاوت است. بنابراین هر فرد باید برنامه خود را داشته باشد. آدمها ماشین نیستند و نمیتوان همه را در یک قالب ریخت، مخصوصا لازم است توجه کنید که الگو برداری از کارهای دوستانی که موفق بوده اند نیز درست نیست. چه بسا کاری که برای کسی بسیار موثر و مفید بوده باشد برای شخص دیگری کاملا مضر باشد.
پرستاری: ویژگی شماره سه برنامه ریزی به روش هیوا
واحد برنامه ریزی یک هفته می باشد
یکی از عوامل اجرا نشدن برنامه هایی که داوطلبان کنکور برای خود تنظیم میکنند این است که برنامه را ساعت به ساعت و روز به روز تنظیم می نمایند. یعنی واحد برنامه ریزی را یک ساعت و یا یک روز در نظر میگیرند. به دلیل اینکه ماهیت شغل و درس ما (پرستاری و حتی سایر رشته های پزشکی و گروه پزشکی که شیفت شب دارند) متغیر بوده و به صورت هفتگی برنامه درسی و کشیک ما متفاوت است، لذا نمیتوان برنامه ریزی ساعتی و روزانه نوشت و عملا برنامه روی کاغذ می ماند و شما در آن ساعات و آن روزها شاید نتوانید درس بخوانید ولی این امکان وجود دارد که در ساعات و روزهای بعدی آن را جبران کنید.
به همین دلیل واحد یک هفتگی برای برنامه ریزی مناسب است. یکی دیگر از مزایای برنامه ریزی هفتگی این است که هر کسی در طول یک هفته در می یابد که چقدر درس خوانده و چقدر تنبلی کرده است، و میتواند بر اساس آن جهت بهبود شرایط در هفته دیگر برنامه ریزی کند.
وقتی که ساعت به ساعت و روزانه برنامه ریزی کنید احتمالا اشکالات تحصیلی و یا شاید یک جانبه نگری شما مشخص نخواهد شد و ممکن است در طول یک هفته روی یک درس اهمیت زیادی قایل شده باشید، حال آنکه میدانیم تمامی درسها و هر کدام برحسب ضریب آنها باید به صورت متعادل مطالعه شوند. یکی از معایب دیگر برنامه ریزی ساعتی و روزانه این است که این نوع درس خواندن سبب میشود به صورت ناخودآگاه روزهایی را که خوب درس خوانده اید را به شکل غلو آمیز ببینید و فکر کنید زیاد درس خوانده اید در حالیکه کاملا در اشتباه هستید. به هرحال تجربه چندین سال مشاوره و برنامه ریزی برای دانش جویان و دانش آموزان به من نشان داده است که مناسب ترین واحد زمانی برای بررسی رفتار آموزشی شما یک هفته است، زیرا:
- در هر روز ممکن است نتوانید همه برنامه هایتان را به طور کامل اجرا کنید
- وقتی مقیاس را یک هفته در نظر بگیرید: اولا، امکان ارزیابی واقع گرایانه از کار خود را بدست می آورید. ثانیا، تعادل و عدم تعادل کاری و درسی خود را می شناسید. ثالثا، با تقسیم مجموع ساعات مطالعه هفتگی بر عدد هفت، میانگین واقعی ساعات مطالعه روزانه خود را تشخیص میدهید.
پرستاری: ویژگی چهارم برنامه ریزی به روش هیوا
نقش اصلی را در برنامه ریزی خود شما بازی می کنید.
در این روش برنامه ریزی ما هیچ نسخه جادویی از برنامه به شما نمی دهیم، کما اینکه خیلی از موسسات ممکن است نسخه از پیش تعیین شده را به شما بدهند و در اوایل کار ممکن است که شما خوشحال باشید ولی پس از مدتی ایرادات اساسی این برنامه ها مشخص میشود و شما را مایوس میکند.
ما در این روش برنامه ریزی خود شما را محور اصلی قرار میدهیم چرا که هیچ کس به اندازه شما دلسوز و نگران سرنوشت خودتان نیست و اینکه هیچکس غیر از شما به اندازه شما از جزئیات کارتان آگاه نیست و ویژگیهای شخصی شما را نمی شناسد. بنابراین هیچ کس نمیتواند به خوبی و دقت شما برایتان برنامه ریزی کند.
ممکن است بگویید که من به تنهایی قادر به انجام برنامه ریزی نیستم، نگران نباشید کاملا آن را به شما آموزش میدهیم تا با تکیه بر توانایی های خودتان بهترین برنامه ریزی را منطبق با توانایی ها و مشغله های کشیک و درستان انجام داده و راه موفقیت را به بهترین شکل ممکنه طی نمایید.
پرستاری: ویژگی پنجم برنامه ریزی به سبک هیوا
رقابت اصلی شما با خودتان است.
درست است که ده ها هزار نفر در کنکور شرکت میکنند و کنکور هم یک مسابقه علمی است، اما رقیب شما دیگران نیستند. رقیب اصلی شما خودتان هستید، شما در طول سال جاری باید با خودتان رقابت کنید. هر روزتان باید از روز قبل و هر هفته شما باید از هفته قبل شما بهتر و موفق تر باشد. بهترین، سالم ترین و موثر ترین نوع رقابت در حقیقت رقابت انسان با خودش است. باید دایما تلاش کنید و توانایی های خود را بیشتر و بیشتر محقق کنید. این روش برنامه ریزی این امکان را به شما میدهد که دایما با خودتان رقابت کنید و رکورد های روزها، هفته ها و ماه های خود را یکی پس از دیگری بشکنید. شما با فهمیدن تعداد ساعات مطالعه و باکس های مطالعاتی خود در هفته گذشته میفهمید که در هفته آتی چقدر باید بخوانید که اولا از هفته گذشته کمتر نشود ثانیا حتی آن را بهبود ببخشید. دوست عزیزم، پرستار عزیزم تو باید بدانی که در وجود تو گوهری نهفته است که شاید هنوز آن را کشف نکرده ای.
اصلا اهمیتی ندارد که پایه درسی ات چطور است و یا اینکه چند سال است که ار درسها دور هستی، مهم این است که الان زمان آن رسیده که اراده کنی و با کمک این روش برنامه ریزی، روز به روز، هفته به هفته و ماه به ماه با توانایی های خودت نه تنها بیشتر آشنا شوی بلکه از آنها هرچه بیشتر در جهت رشد و تعالی خود در مدارج تحصیلات تکمیلی و حتی در زندگی شخصی خودت بهره بگیری.
شعار ما این است: با این روش برنامه ریزی #دوباره_رشد_کن .