یکی از عواملی که مطالعه را برای ما لذت بخش میکند به کاربردن تکنیکهای صحیح مطالعه است. از مهمترین دلایل عدم علاقهی ما به مطالعه، انتخاب زمان نامناسب مطالعه است. برای مثال زمانی که خسته هستیم، مطالعه سخت است و یادگیری چندانی هم نخواهیم داشت. خیلی از افراد بر این باورند که جسم خسته ارتباطی با ذهن ندارد درحالی که داشتن شرایط جسمانی مناسب در داشتن مطالعه ای مفیدتر بسیار تاثیر خواهد داشت.
اولین نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که ساعتهای مناسب و نامناسب هرکس متفاوت است. برای بدست آوردن زمان مناسب شما در شبانه روز، میخواهم شما را با تعریف کرونوتایپ (chronotype) آشنا کنم.
کرونوتایپ
کرونوتایپ یا همان تیپ شخصیت زمانی ارتباط نزدیکی با ساعت بیولوژیکی بدن دارد که چرخهی خواب و بیداری را کنترل کرده و در پاسخ به عوامل محیطی مثل نور و دما ملاتونین ترشح میکند و به عواملی مانند ژنتیک و سن وابسته است.
۴نوع کرونوتایپ برای شناخت تیپ شخصیت زمانی افراد توسط دانشمندان معرفی شده:
شیر
افرادی با این کرونوتایپ بسیار سحرخیز هستند و صبحها در بالاترین سطح انرژی قرار دارند اما در انجام امور عصرگاهی دچار مشکل میشوند و حدود ۱۵٪ از افراد را شامل میشود.
خرس
افراد دارای این کرونوتایپ میانه هستند. یعنی نه به طور کامل خصوصیات شیرها را دارند و نه به طور کامل گرگ هستند. این دسته از افراد همچنان که در انجام امور صبحگاهی مشکلی ندارند امور عصر را هم به خوبی انجام میدهند و ٪۵۰ الی ۵۵٪ افراد را شامل میشود.
گرگ
هرچه به ساعات پایانی روز نزدیکتر میشویم انرژی این افراد چند برابر میشود و در انجام امور صبحگاهی دچار مشکل هستند. این نوع کرونوتایپ حدود ۱۵٪ الی ۲۰٪ درصد افراد را شامل میشود.
دلفین
این نوع کرونوتایپ به توانایی هوشیار ماندن حتی هنگام خواب اشاره میکند این افراد معمولا کم خواب هستند.
البته کرونوتایپ زمان کلی خواب را تحت تاثیر قرار نمیدهد و بزرگسالان به ۶ الی ۸ ساعت خواب کافی در طول شبانه روز نیاز دارند.
به یاد داشته باشید که زمان برگزاری کنکور ساعت ۸صبح است و ذهن شما باید برای شروع فعالیت در این ساعت اماده شود. پس اگر برای خواب و بیداری دچار مشکل هستید حتما با یک مشاور در این مورد مشورت کنید و برای اصلاح آن اقدام کنید .
این نکات میتواند به شما کمک کند تا انرژیتان را در طول روز حفظ کنید و بیشترین بازدهی را هنگام مطالعه داشته باشید؛
سعی کنید دروسی که در آنها دچار ضعف هستید را در این بازه ها مطالعه کنید:
بعد از خواب شب: به دلیل استراحت ذهن و ترمیم سیناپس های حافظه .
قبل از خواب شب: ذهن برای تثبیت مطالب و ذخیرهی آنها فرصت کافی دارد.
هرگز با شکم پر یا خالی و یا شرایط روحی نامناسب مطالعه نکنید.
اگر به هر دلیلی شرایط روحی مناسبی ندارید و کم انرژی هستید، سعی کنید خلاصه هایی که در زمان مناسب نوشتهاید را بخوانید.
دروس محاسباتی را زمانی مطالعه کنید که بدنتان مملو از گلوکز باشد.
بازههای مطالعاتی مناسب:
۴۵دقیقه
۶۰ دقیقه
۷۵دقیقه
۹۰دقیقه
زمان استراحت بین درسی مناسب:
پنج دقیقه
ده دقیقه
پانزده دقیقه
بیست دقیقه
در زمانهای استراحت بین درسی از تفریحات مناسب استفاده کنید و از حواشی و هرچیزی که ذهن شما را مشغول میکند دوری کنید.
به یاد داشته باشید که استراحت فعالیت ذهنی، فعالیت بدنی است و استراحت فعالیت بدنی، خواب است. پس اگر قصد دارید به عنوان استراحت بین درسی چرت کوتاه بزنید حتما قبل از آن چند دقیقه فعالیت بدنی انجام دهید.
برخی بیماریها مانند کم کاری یا پر کاری تیروئید، کمبود ویتامینهای ضروری مثل کمبود آهن به طور مستقیم روی کیفیت یا کمیت خواب شما تاثیر میگذارد. پس قبل از هر چیز حتما با انجام ازمایشات ساده سلامت جسمانی خود را بررسی کنید.
از میوه و سبزیجات تازه در رژیم غذاییتان غافل نشوید.
در این مقاله سعی کردیم شما را با زمانهای مناسب مطالعه ، انواع تیپ شخصیت زمانی، راهکارهای حفظ انرژی هنگام مطالعه و آشنا کنیم.
پیشنهاد میکنم بعد از مطالعه این مقاله، مقالهی چگونه درس بخونیم و روش مطالعه ی دروس را مطالعه کنید.