تست زنی یک مهارت است. و مانند هر مهارت دیگری نیاز به استمرار و تمرین زیاد دارد تا بر آن مسلط شوید. پس به دنبال معجزه نباشید. در این مقاله تکنیکهایی را بررسی میکنیم که با استفاده از آنها مهارت شما در تست زنی سریعتر رشد پیدا میکند. پس میتوانید تعداد تست بیشتری را در واحدهای مطالعاتیتان بزنید.
مواد لازم جهت تستزدن!
مداد
با خودکار یا اتود تست زدن شاید راحتتر باشد؛ اما سر جلسه آزمون شما حتما باید با مداد پاسخبرگ را پر کنید. پس چه بهتر که هنگام تمرین کردن هم به مداد عادت کننید. تا سر جلسه آزمون مشکلی با مداد نداشتهباشید.
پاککن
اگر راهحل شما غلط بود یا اشتباه محاسباتی کردید، پاسختان را پاک کنید و دوباره سعی کنید پاسخ درست را حل کنید. هنگام تستزنی پاککن را فراموش نکنید.
برگه تست
عادت کنید در برگه تست، تست بزنید. استفاده از برگه تست باعث میشود سر جلسه آزمون، بیدقتیهایی مثل جا انداختن سوال، جابجا زدن گزینهها، جابجا زدن سوالات، ندیدن شماره سوالات و... کاهش یابد. پس حتما هنگام تستزنی از این ابزار مهم غافل نشوید.
جمع و جور نوشتن جواب
احتمالا یکی از مشکلات شما جای کم دفترچه سوال برای نوشتن راهحل است. مخصوصا در درسهای حلکردنی مثل ریاضی و فیزیک. حتما موقع تمرین تستزنی، جای کمتری را برای حل سوالات در نظر بگیرید. ریز و مرتب راهحل را یادداشت کنید.
تشخیص سوال
این که شما با خواندن سوال، درجه سختی سوال و وقت گیر بودن یا نبودن آن را تشخیص دهید، خیلی مهم است. حتما این کار را هنگام حل تستهای سنجشی در خانه تمرین کنید. سوال را بخوانید و ابتدا آسان بودن، متوسط بودن یا دشوار بودن سوال را مشخص کنید.
سپس تخمین بزنید حل این سوال چقدر طول میکشد.این تکینک به شما کمک میکند در جلسه آزمون ابتدا سوالات آسان که سریعتر حل میشوند را پاسخ بدهید و بعد به ترتیب سختی و وقت گیر بودن به حل آنها بپردازید.
یادتان باشد جواب دادن سوالات به ترتیب شماره اشتباه است. بلکه شما باید در هر درس ابتدا سوالات را بخوانید و علامتگذاری کنید. میتوانید با عدد و ستاره کد گذاری کنید. درجه سختی را برای عدد 1 تا 4 و وقتگیر بودن را با علامت ستاره مشخص کنید. مثلا 1* یعنی سوال آسان وقتگیر.
پاسخ به سوالات شک دار
از آن موضوعاتی است که اکثر بچهها در مورد آن تردید دارند. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی سوال شکدار را پاسخ میدهید، غلط میشود و اگر پاسخ ندهید، جواب احتمالی شما درست بوده. اما این نتیجه گیری درستی نیست و به تحلیل آزمون شما برمیگردد.
پیشنهاد ما این است که سوالاتی که شک شما بین هر چهار گزینه است را اصلا پاسخ ندهید و سوالاتی که بین سه گزینه شک دارید را دوباره و با دقت بیشتری حل کنید.
سوالاتی که بین دو گزینه شک دارید و اطمینان دارید که دو گزینه دیگر غلط هستند را حتما پاسخ دهید. و آنها را علامتدار کنید. هنگام تحلیل به بررسی دقیق این تستها بپردازید و علت شکتان را پیدا کنید.
دقیق خواندن سوال
عمده اشتباهات شما به دلیل این است که سوال را درست نمیخوانید. فهمیدن صورت سوال نصف راه حل است.
حتما زیر کلمات مهم و افعال مهم مثل دارد یا ندارد خط بکشید. اهمیت این موضوع در سوالات مفهومی و شمارشی زیست و شیمی دوچندان میشود. عجله کردن و سریع خواندن سوال ممکن است کمی زمان برای شما ذخیره کند، اما پاسخ غلط باعث نمره منفی میشود و ارزش پاسخهای صحیح شما را از بین میبرد. پس با دقت و شمرده سوالات را بخوانید.
طمع ممنوع!
سعی نکنید به همهی سوالات پاسخ بدهید. از شانسی زدن سوالات پرهیز کنید. این کار علاوه بر این که باعث بیشتر شدن غلطهایتان و کسب نمره منفی میشود، اعتماد به نفستان را هم کاهش میدهد.
اگر چند سوال را پشت سر هم پاسخ ندادید روحیه و انرژیتان را حفظ کنید و به بررسی و حل بقیهی سوالات بپردازید. احساس بدی از جواب ندادن به سوالات نداشته باشید و از پاسخنامه خالی نترسید. حفظ روحیه هنگام پاسخ به سوالات خیلی مهم است. از حدس زدن پرهیز کنید و اگر مطمئن نیستید سوال را نزده باقی بگذارید.
کیفیت مهمتر از کمیت
روی سوالاتی که حل طولانی دارند و نیاز به تحلیل و اثبات دارند زمان کافی را صرف کنید و منطق حل را یاد بگیرید. حتما سوالات محاسباتی را تا آخر حل کنید و به جواب برسید و آنها را به صرف اینکه راه حل را بلدید نصفه رها نکنید. تعداد بالای تست خوب است اما فراموش نکنید هدف بالا بردن کیفیت یادگیری و تسلط بر مطالب است نه کمیت تست.
چگونه اشتباهات محاسباتی را کاهش دهیم؟
اشتباهات محاسباتی از جمله مواردی هستند که تست زنی را برای شما سخت میکنند.
اصلی ترین دلیل اشتباهات محاسباتی بیدقتی است و بی دقتی شما زمانی بیشتر میشود که محدودیت زمانی دارید و میخواهید هرچه سریعتر به جواب برسید؛ پس باید روی تمرکزتان کار کنید که در زمان کوتاه هم بتوانید سوالهایی با محاسبات پیچیده را حل کنید.
تمرینات زیادی برای افزایش تمرکز وجود دارد که پیشنهاد میکنم مقاله مربوط به افزایش تمرکز را مطالعه کنید.
راهکارهایی که ریسک اشتباه محاسباتی را کم میکند:
- هنگام تحلیل پاسخ های غلطتان را از آخر به اول بررسی کنید یعنی بخشی که اشتباه محاسباتی کردید، به طور دقیق مشخص کنید.
- موقع تست زنی سوالات را تا آخر حل کنید و به جواب اخر برسید. اگر صرفا راه حل را میدانید از آن سوال عبور نکنید.
- اشتباهات محاسباتی تان را لیست کنید و قبل از آزمون مرور کنید تا حواستان به آنها باشد و دوباره اشتباه نکنید
- سعی کنید مرتب و تمیز راه حل را بنویسید. اگر این کار را کنید پیدا کردن اشتباه محاسباتی را با روش بازگشت به عقب (چک کردن هر مرحله از راه حل) میتوان پیدا کرد
- از محاسبات ذهنی پرهیز کنید. نوشتن تمام جزییات راه حل سوال زمانبر است اما اگر اشتباهات محاسباتی شما زیاد است نباید ذهنی چیزی را محاسبه کنید بلکه باید حل را کامل روی کاغذ بنویسید.